Japansk mælkebrød – Tangzhong

Ingredienser

Tangzhong (forblanding):

30 g hvedemel

150 g mælk (kold eller stuetemperatur)

Hoveddej:

350 g hvedemel (12–13 % protein, fx manitoba)

100 g aktiv surdej (moden og boblende)

1 æg (str. M/L)

60 g sukker

5 g salt

40 g smør (blødt, stuetemperatur)

100 g mælk (stuetemperatur)


👨🍳 Fremgangsmåde

1. Lav tangzhong

I en lille gryde, pisk 30 g hvedemel og 150 g mælk sammen, så der ikke er klumper.
Varm op ved middel varme under konstant omrøring, til det tykner til en grød (ca. 65 °C).
Det tager 3–5 minutter.
Hæld over i en skål, dæk til, og lad det køle helt ned (kan også laves dagen før og opbevares i køleskab).


2. Lav dejen

Bland afkølet tangzhong med de øvrige ingredienser undtagen smør:
– hvedemel, surdej, æg, sukker, salt og mælk.
Ælt dejen i 8–10 minutter i røremaskine på lav til medium hastighed, til den er glat.

Tilsæt smør lidt ad gangen og ælt videre i 5–8 minutter, til smørret er helt indarbejdet, og dejen er blank og elastisk.
👉 Dejen skal kunne strækkes til en tynd “vindue”-test uden at rive.


3. Første hævning (bulk)

Dæk skålen til og lad dejen hæve ved stuetemperatur i 4–6 timer, til den er ca. fordoblet i størrelse.
Du kan lave en coil fold efter 1–2 timer for at styrke strukturen (valgfrit).


4. Form og anden hævning

Hæld forsigtigt dejen ud på let olieret bord. Del evt. i 3 eller 4 stykker for miniboller eller brød.
Form til stramme kugler eller rul til aflange stykker og læg i smurt brødform (ca. 1 L).
Dæk til og lad efterhæve 1–2 timer, til dejen næsten når kanten af formen. Den skal føles luftig, men stadig spændstig.


5. Bagning

Forvarm ovnen til 180 °C (alm. ovn).
Pensl brødet med æg eller mælk for en blank overflade.
Bag i midten af ovnen i 25–30 minutter til flot gylden.
👉 Indre temperatur bør være omkring 90–93 °C ved gennemstegt brød.


🌟 Tips

  • Du kan koldhæve dejen natten over i køleskab efter formning. Så skal den blot hæve lidt længere næste dag, inden den bages.

  • Vil du have ekstra blødt brød? Erstat 50 g af mælken med fløde.

  • Brødet er perfekt til toast, french toast eller bare med smør og marmelade.